Wednesday, April 25, 2012

Fareez sudah macam2 maaaa

Alhamdulillah...anak mama sudah menginjak ke usia 17 bulan arini.....1 tahun 5 bulan...sudah besar maaaaa..

mcm cepat je mase berlalu...jalan pn dah laju skrg walaupun masih lg lesen L..hihi...anak mama dh pecah rekod keturunan mama n abah.mama start leh jln mse umur 14bulan....malu gak..huuhu..boleh berjalan pada usia 16 bulan...dasyat tuuuuuuuu...harap jgn salah fhm...boleh jln tu maksudnye tanpa hold something la..jln gaya bebas...tgn lurus ke bawah..hihi..kalu ikutkan jln tu dh lamela..jln pgg sofa,pgg kusi...pgg katil dan sebagainya...hihi...


It's ok la Fareez as long as u are healthy n happy...hihi...mama dh xrisau dh sbb anak mama dh leh jln mcm kwn2 sebaya mu...oh ye..since anak mama dh makin besar...ape dh yg anak mama dh pandai ye?anak org lain mesti dh mcm2 reti...tp anak mama ape kurangnye kot..jom tgk apa yg Fareez dh pandai sepanjang usia nya kini...



1...dah pandai sebut Allahu Akbar..(bunyi aloh bak)..hihi..comel kan...siap angkat takbir lg nk solat...
2...kalu mama bersin, dia cepat2 sebut Alhamdulillah dlm pelat dia...(alillah...)dia batuk pn dia sempat ucap alhamdulillah..hihi...
3..bila mama sudah solat je...(maghrib jela),suh ambik Quran,cepat2 gi ambik..even tgh syok main...dulu kne tunjuk suh ambik,skrg sebut je quuran terus faham....hihi..gud boy
4...suke ckp ngn handphone mama sorg2...mcm2 dia ckp..kalu mama layan,lg la kepoh dia cakap..hihi
5...balik dr umah BS, masuk umah bg salam pelat dia...even ambik time dia tido,smpai umah sedar n terus dia nk bg slm mcm mama..hihi
6...suke sgt ngn air masak...dlm bilik mmg sentiasa ada air...dh pndai pgg botol air sndiri..buke pn pndai...mlm2 mmg kerap bgn..jenuh mama nk pantau..kalu mama xlyn,dia turun katil sndiri cari botol n minum..tp dh siap mnum,suh mama angkat dia balik..huhuhu
7...makan nk suap sendiri..walaupun masih fail..tp mama terpakse bg jgak..kena la alas paper bagai xbg sepah2....
8...suke pd kanak2...abg2..kakak2...kalu bawe gi sek,mahu nya nk main je..xnk tdo...gelak besar kalu nmpak bdk2 lari2 n suke2...
9...kalu abah dia dtg,konfem dh xnk ngn mama...nak abahhhhhhhh je...mandi pn nk abah..tdo pn nk ngn abah..cume bab nenen je nk ngn mama...Fareez still BF tau..Alhamdulillah...
10...pandai main cak cak ngn mama...yg tu mmg dia minat sgt...tp dia bkn sebut cak..tp sebut maaaaaa...huhu
11...ape lg ek?byk plak nk taip ni...kena pk lg ni...hihii

seronoknye ada anak ni...syukur sgt sbb boleh jaga anak sorg2 dgn baik sekali...bila la kami dpt duk bersama2...uhukkkkkkkk...

Thursday, April 19, 2012

Printer baru n bersantai di tepi pantai..Stulang...

salamualaik...

Last weekend husben dtg...kami xde la ke mana sgt berjalan nya..cume ari sabtu ptg tu gi ambik SIL kat ofis dia n hantar ke stesen Larkin...before ambik dia,kami jln2 ke Tesco...sbb lmbat lg nk ambik SIL..asalna kul1 tp cancel ke kul3...lgpun Fareez pn dh lame sgt xkuar jln2....samapi tesco je,abah apa lg,mula la nk suh Fareez naik kete yg buh coin tu....sukela bdk kecik tu...

Ari Ahad plak pah breakfast,kami ke Persada JB...ada PC Fair..last day..asalnye nk survey printer sbb since jadi Guru kelas this year,mcm2 benda nk kena wat..nk hias kelas la..aduhhh..printer yg ade ni dh hbs dakwat...dh lame sgt xguna so mgkin dh xbape nk ok...hajat nk pasang tabung ink sbb jimat n leh guna lame...tp xbawe plak printer lama tu mse gi Pc Fair..


jln punya jln,jumpala sat jenis printer ni...Pixma iP2770...yg dh siap pasang tabung ink...harga pn ok...xsmpai rm200...rm119+tabung ink rm25+beli 4 botol dakwat kaler n hitam rm14+free gift 1 botol dakwat hitam+voucher McD rm10+angry bird flask....jumlah rm158 jerrrrrr....melayang duitku hjg2 bln ni...hihihi....xpela,berguna...worth laa kalu beli pn...
fareez mama dpt belon U Mobile...percuma tu...hihih...time nk exit kuar dr hall pc fair tu..huhuhu

ondaway balik husben ajak jln2 kat Stulang..konon nk cari org jual udang kara tp xde maaaaaaaa..so jln2 kat tebing pantai Lido..saje ambik angin...Fareez pn suke..sambil mkn coklat....

Wednesday, April 11, 2012

video call request from nenek...


cheewaahhh...mentang2la anak mama ni dah pandai n boleh jalan,ye ye oooo je ayah chik tu suh mama wat video call nk tgk Fareez jalan...request from nenek...after cik Ngah call and tgk sndiri Fareez jln...mama plak yg terlebih excited sbb Fareez tahu2 je org nak tgk dia jln...pandai je cat walk dgn cerianya...caya la anak mama ni...abah sorg je xtgk Fareez jln lg sbb xleh nk wat video call..xde line 3G kat sane...huhu

xpe2,this weekend abah Fareez dtg so leh la tgk Fareez jln..mesti abah teruja mcm mama jugak..mana x ye,sekian lama mama waiting for this moment..16 bulan lebih bru dpt jln...mmg la lama la kn..mama paling lewat jln umur 14 bulan..kata nenek la..hihi

yg ni video pd hari ke2 dia leh jln..tp he refuse to walk because merajuk maaaaa..mama left him alone at the room..


video

Saturday, April 7, 2012

seronok mama arini..fareez belajar jln.

alhamdulillah......syukur ke hadrat Ilahi..doaku dimakbulkan.

tak henti2 berdoa memohon agar dipermudahkan urusan Fareez utk berjalan mcm2 kanak2 sebaya dgn nye...diringankan kaki nya utk melangkah..dikuatkan kaki utk berjalan...mggu ni praktis je..alhamdulillah arini dh laju..jauh jln...

nape Fareez lambat jln?sedangkan usia dh 16bln...org lain dh laju berlari..hati mak mana xjeles tgk anak org lain dh berlari..tp anak sndiri xleh jln lg...uhukkkk...Fareez bkn la xpndai jln..tp dia ade jiwa takut...jadi berat utk dia nk jln..kalu pimpin bkn main laju jln.bile lps terus duduk..tu yg membuatkan lambat leh jln..tp xpela,skrg anak mama dh boleh jln....

jom layan video Fareez

video

Monday, April 2, 2012

busy dan terus busy...

salamualaik...

this year is a very2 busy day in my life..huhu..keje boleh kata xpernah nak habis..so mood nk berbelog pn kurang la...since ngajar sesi pagi n jadi guru kelas ni mmg la xde mase nk wat itu ini..tp yg pasti keje2 sebagai mama n housewife tetap berjalan mcm biasa..masak2 n bsuh bju tu dh mmg rutin...org pompuan mmg itula kejenye even dh keje kat luar...balik umah konfem keje2 umah akan menyusul dah kne buat...tul x?huhuhu

semalam hantar suami di stesen dgn penuh harapan n doa agar suamiku leh join naik bas dr Kulai ke stesen KTM Kluang...sejak stesen KTM Simpang Rengam ditutup buat sementara ni mmg la ssh sbb dh xleh nk on way terus dr Lipis ke JB..cian kat my husben..

this week kononnye suami xjadi dtg JB sbb train hanya smpai ke Kluang je...tp disebabkan rase rindu pd anak isteri,dtgla jugak dia..tup2 sampai Kluang,rupanya ade bas yg KTM provide utk penumpang ke Kulai..sambung naik train dr Kulai terus ke JB..alhamdulillah,xyahla ssh2 nk ambik n hantar suami ke Kluang...travel suami ke JB kali ni mmg mencabar..tp 14 April ni ok balik...

serokon bile suami dtg...mcm2 pk nk msk...nk jln2...tp kali ni just sekali msk je..tu pun ptg ahad..kami mkn kat luar n beli je sbb xde msa..hihihi....xpe,next week nak masak...nak wat Pizza for my hubby...