Thursday, September 24, 2009

Majlis Pertunanganku..Raya ke2..21 Sept 2009

alhamdulillah...segala yang dirancang berjalan dengan baik dan lancar...kate org...kalu dah jodoh x kemana...begitula kisah hidup kami...walaupun dipisahkan mcmne sekalipun...selaman mana sekali pun...kalu dah jodoh,sampai jugak..bertemu jugak..huhu..
Aku selamat menjadi tunangan orang pasa 2 Syawal yg lepas...21 September 2009..Isnin..jam 12tghari...terima kasih x terhingga wat ummi,angah,a.ngah,atheh,k.theh n achik yg byk membantu sepanjang mjlis ni berlangsung...terharu rasenyer atas bantuan n sokongan mereka..mereka pun dah dapat menerima Fitri..sebagai pasangan ku kelak..syukur al-hamdulillah..tp,sedih gak,along n adik xdapat join mjlis ni...along xdapat balik coz k.long baru pah bersalin...beraya di KL la...adik plak masih di mesir...xpela...ni gambar k.ha tonytonkan wat adik di sana...kalu nk tgk byk2...balikla umah..heheheheheh...ni je sempat k.ha upload...mjlis ni simple je...tp penuh ngn keberkatan hendaknyer...ameen
bersalaman ngn bakal mertua ni dik..hehhehe

ngn achik,adib,angah,k.ha(aku),jihah,ummi,k.theh and wafa'



ngn family masing2..fitri kat sebelah kiri tu...


alhamdulillah....wat tatapan adikku di mesir..

hantaran dariku..


menunggu saat disarungkan cincin...kalu adik ade,,dia duk kat sebelah ku


huhu...

hehehhe...

Wednesday, September 16, 2009

berbuke di Restoran ..mkn Free lg..

Ptg kelmarin..time nk gi bazar kat depan masjid ngn k.noorul..tibe2..k.noorul bgthu yg ade restoran free wat berbuka pose free..mkn besar..so,aku pae lg...terus bersetuju..lgpun dekat je..so,kami pun patah balik ke rumah..ambik kunci kete..menuju ke restoran kat ngn taman Ungku Mohsin..Ya Allah...punyela byk menu mkanan yg diorg serve utk kitorg...mkn free..wat amal di bulan pose..Alhamdulillah...kenyang...inila rezeki namanyer..xdpt mkn yg dekat umah pun xpela..xde org nk bg mkn yg dimasak..huhuhu...

Balang Kuih Raya..

yang ni dlm proses membuat n menghias..

Hehehe...sometimes..i can't believe that i could do this..thn ni ntah nape aku tibe2 jadi kreatif..dah lama xde brg2 handmade ni..so,this year..aku try wat balang kuih raya..bekas buh sekuk la ...huhu..yela..xkan kite je yg nk raya..bekas kuih pun gak nampak cantik di hari raya...so,setakat ni..aku dah siapkan 4 jenis ..untuk umah 6 biji..angah punye 6 biji...K.Nor (GPI aku) 6 biji..n K.Fairuz(GPK Petang aku) 6 biji...diorg upah suh aku buat...rupenye mudah je benda alah ni..modal xbesar..tapi kalu nk cantik..kenela kuarkan budget byk sikit..tp,aku dah cukup berpuas hati ngn hasil tgn aku ni...mesti ummi suke...50% siap...

kaler gold ni yg ummi....

lawa x?...yg Angah..

yg ni plak kami punyer..ummi n angah..lawa kan..siap ade bakul lg

yg ni yg GPK petang..aku buat kan tuk dia..biru turqoise

Saturday, September 5, 2009

Jalan-jalan ke Plaza Angsana

5 Sept 2009-Sabtu...

SALAMUALAIK....kul 10.20 pagi tadi aku ngan K.Ina(Suna)...gi Plaza Angsana..dekat sgt ngn umah aku...xsampai 5min pun..bukan saje2 nk gi pun..tp niat nk gi beli Glue Gun nk siapkan bekas kuih raya..Mase kami sampai,lengang lg tempat parking.parking kat bawah..senang skit..then,masuk je dlm bangunan tu,kami pun jalan2...K.Ina cari Kerongsang nk wat nikah n sanding raya ni..aku terbeli gelang kristal..hihihi...sebab cantik..
Then,gi kedai tempat jual aksesori pengantin,beli glue gun...dah beli,aku pun tergerak hati la nk beli handbag...50% less..so,dah jumpa yg berkenan,belila...padahal,seingat aku la,harga ni mmg less sentiase..cume time nk dekat2 raya ni je gatal tgn nk beli baru..maklumla,beg lame dah xbaru...huuuhuuhhhuuh...time jln2,tibe2 je org makin ramai..dahla sesak ngn baju2 raya..sampai terlingdung kedai2 kecik..time weekend camni biasenye org Singapura la dtg shopping..murah dr tempat mereka....si Bapa2 mendukung anak2nyer..si Ibu2 mencari n memilih2 pakaian n kasut raya..cian si bapa2...hihi..dahla pose..
Sebelum balik,kami singgah kaunter Pembayaran Zakat Fitrah...laksanakan tanggungjawab sbg umah islam..kadar bayaran zakat kat JB ni RM7.50..Al-Hamdulillah,selamat...nk delay2...takut terlupa bayar plak..dahla thn lepas Atheh yg tlg bayarkan..sbb terlupe..tp thn ni aku kena bayar sendiri..lgpun dah keje kan..dulu kecik2 xkeje..arwah abah yg bayarkan..kini tidak lg...
Kul 12.45 tengahari,kami bergerak untuk balik...time sampai kat parking,punyerla terkejut..penuh kawasan parking yg seluas 2 padang bola..penuh ngn ape lg kalu x ngn kete...sampai parking tepi jalan...Dasyat tul manusia ni..suke kuarkan 'duit' xkira event ape sekali pun..Pusat membeli belah plak,time musim perayaan ni la nk wat sale..membutakan mata org ramai...termasuklah aku...hehehehehhehe...
6 Sept 2009-Ahad...

Hehehehhe...arini aku gi Plaza Angsana lg...mula nye nk temankan k.Ina n tunang dia..cari kain pasang wat hantaran..tp,aku terbeli juga barang aku...mase sampai tu,Ya Allah...terkejut tgk kete2 yg memenuhi parking kete..kat atas dah fulled..kat bawah pun dah..polis RELA xbg masuk..so,terpaksala kami kene parking kat lot parking luar...lupa plak nk snap pic kete yg byk...jln jem...

Mujurla kat dlm xla jem sgt..bolehla jalan lg cari barang...aku kebetulan nk cari brg2 nk wat bekas kuih raya utk Angah...Angah suh aku wat utk umah dia jugak...jeles aku wat tuk Ummi...then,kami gi kedai Jam..kedai jam yg aku beli jam thn lepas...K.ina nk bali tuk tunang dia wat hantaran...aku plak,sambil2 tu survey kan jam tgn utk seseorang..utk wat 'tanda'..dia xnak cincin kan..Ummi suh beli jam..so,survey punyer survey..so,terjumpala yg berkenan...jenama ALBA...cantik n seswai ngn dia kot...nak xnak...aku beli terus je..mls dah nk gi mggu depan..harga pun ok..dpt less..mula tu beli utk dia je..tp,jam ni sepasang...xkan nk beli yg laki je...cian plak kat satu lg..sorang2 dlm display board..hihii..so,aku pun wat keputusan belikan tuk aku jugak..leh pakai same2...huhuhuhu..maka,sama la jam kami nnti...huhuhuhuhu...

Then..dah siap beli jam.carikan baju melayu plak..dia kirim..katanyer kat sane mahal..so,aku belikan terus...esok pos laju je...nasibla leh compromise harga tadi..dapatla RM115..kain pun elok..i'allah,dia sukela ngn pilihan warna ni..nasibla xcerewet ngn warna...so,sume barang aku dah beli...tinggal k.ina je lum..lum jumpa kain pasang yg cantik...Nak xnak,kami pun menuju ke JAKEL...nasibla jumpa....aku juga yg kene pilih..hihhihi...well...semalam ngn arini mmg aku betul2 berbelanja..tp bkn utk pembaziranla..utk kegunaan jugak..setahun sekali...next week,nk gi jusco plak..Angah suh belikan baju tuk anak2 dia..mahal katenya kat Kelantan...huhu..shopping lg la mggu depan...huhu..

Tuesday, September 1, 2009

Kagum?..Hebat?..Mantap?..atau Penat?...atau TerPaksa dah..

Entry kali ni,aku dah pun berada di JB...Alhamdulillah...selamat tibe kul 5.30ptg.bertolak dr Kelantan kul 7.30 pg..perjalanan memakan masa 10jam lamanyer..mcm biasela..tp kali ni sedikit 'luar biase'..ape yg luar biasenyer tu?...........haaaa..utk pengetahuan semua,kali ni,balik ke JB aku terpakse drive sorang2..dah xleh nk gilir2 drive..2nd driver xde..kwn aku yg tumpang aku,xbleh drive..yg leh drive sume dah balik ke Johor awal..so,nak xnak...mmg aku kene drive tanpa gilir2..

Nak mujur lg,aku jadi xpenat coz follow 2buah kete Myvi...kete K.ina n K.nik..member maktab aku dulu...diorg pun driving xgilir cam aku gak..so,kalu nk penat pun,penat same2la...kami drive non-stop..kalu stop pun,time nk isi minyak n solat jamak..xde la rase nk stop tido2 ke dulu..xderrrrrrrr....

Ni cite suspen sket nk share..hampir 2kali aku terbabas..gara2 sgt ngntuk..xsedar kete dah mkn jln kanan..syukurla xde kete kat sebelah tu..kalu tak.....mmg nahas..NAUZUBILLAH...ni la punca xgilir2 n xberhenti rest jap..huhuhu..bulan mulia ni,Allah pelihara lg aku n kwn2..syukur sgt2..anak dara yg mmg hebat...mantap...yg driver2 ni sumer 'setinggi' aku je ketinggiannyer..bkn tggi sgt pun..so,kire hebatla kami..Al-Hamdulillah..ini la anugerah...kecik2 jgn disangka2 xleh drive jauh2...huhuhu..erm..ni Ummi xtahu..kalu Ummi tahu..mmg kene lecture la aku..hihihi...nway,moga selamatla sentiasa..Ummi suh amalkan doa.

'summum bukmum 'umyum fahum la ya'qilun..summum bukmum 'umyum fahum la ya'lamun..summum bukmum 'umyum fahum la yubsirun..summum bukmum 'umyum fahum la yatakallamun..'

p/s: Nak seribu daya,xnak seribu dalihla...nk xnak..mmg kene drive nk balik JB..kalu x,xkeje la aku...heheheheheh