Friday, December 25, 2009

Jap je Sebulan Berlalu

wawawa...luse dah nk kena balik JB..
xde geng nk konvoi..so,i had to invite my adik to teman me..cannot drive alone for the long journey maaa....not really brave..becoz i'm a girl..
really sad to leave my homelife in kok lanas..could'nt say anything becoz i should back to JB jgak..
hhuhu...what can i do...terpakse gak..meeting will be held on Monday, 28th Dec...seminggu kena bertugas before back to school.........

Ermm...anak2 angah dah balik..sgt2 sunyi arini..nobody around me to make me laugh..wwawwaaa..

so, far...the preparation for my wedding was 60% done..may be la..bunga telur n paper bag utk tetamu dah beli..kad kwin dah tempah..dapat RM0.35 sekeping...tempah 1300 keping termasuk tunang ak punya...
bunting atheh kate dpt free....alhamdulillah...

borang kawin lum ambik lg..suh acik jela..
HIV test wat kat JB je..
hantaran pun siapkan kat JB...
yg acik punya, mgkin adik tlg wat kan...i don't have much time to make all those things..
pocket calendar dah start tempah....500pcs..share ngn tunang..utk tetamu dia jgk..
a[e lg ek?erm..harapnyer sumer persiapan berjalan ngn baikla...
k...see soon..daaa

Sunday, December 13, 2009

cenderahati tetamu?????

Ermm..Dah 2 hari memikirkan apekah cenderahati yg seswai utk diberikan kepada tetanu istimewa...kawan2 n sedara mara terdekat sebagai tanda kenang-kenangan...

setelah di pikir2kan..dan dirasekan budget mencukupi..aku seperti ingin menempah pocket calendar n surah yasin yg berdesignkan gambar kami ber dua..huhu..mgkin akan diselitkan ngn kata2...

But until now,i'm still curious about those thing...kena survey n tanya betul2 kat sume org..then wat budget..baru puas hati..setelah balasan emel dr tuan punyer design diterima awal mlm tdi..rasenyer ok kot ngn harga yg ditawarkan...since ade promotion at the end of this year...ok la kot..

Aku tanya achik ...my brother yg nk wat mjlis same ngn aku ni...dia pun mcm setuju...erm..akan dipikirkan lg dlm mase terdekat ni....:)

Utk tetamu yg biase2 tu,mgkin hanya diberikan gula2 dan kerepek atau kuih2 manis sahaja...mengikut budget n jumlah tetamu...huhu..tgkla mcmner nnti...



Ni la blogger yg aku srvey tdi..http://www.wanitamelayu.com/forum/sh...ad.php?t=20542

Wednesday, December 9, 2009

Syukur...hampir 50% dah settle..

Alhamdulillah...ptg tdi gi survey butik pengantin...ye la..terpakse gak cari kedai lain coz butik yg ditempah awal2 tibe cancel..kononnyer clash ngn tarikh kwin aku..padahal aku yg tempah awal..tup2 ambik org lain...xpela..ade hikmah la tu...

erm...ptg tdi..dah dpt ape yg aku nk...tema nyer ialah ala2 taman...bunga2 ros putih pink..baju aku ambik kaler pink silver..lawa kot.persalinan kaler biru putih n fully putih....simple tp very2 nice..huhuhu..
*
*
*


...dlm bilik aku guna kaler pink putih
...meja mkn pengantin pun pink putih...di tambah ngn bunga2 ros
...canopy guna scallop pink putih....fuyyohhh...sume pink ni...konfem lembut la mjlis nnti...i'allah
...set bufet pun termasuk sekali ngn tempahan kwin ni...murah pun murah
...cumenyer..photographer lum ade lg.sume dh penuh ngn tempahan pd ari tersebut...tgh usaha mencari lg...sepupu aku leh je..tp dia takut clash ngn jadual dia awal thn depan...harap sgt dia dpt...huhu:)

*
*
*
ummi pun dah cri tukang masak...lega rasanyer
...cumenyer...kad kwin lum tempah lg..atheh yg nk design kan..simple tp menarik...xtempah kat kedai coz nk jimat..xnak membazir..lg pun..org bkn nk simpan pun..just bce tarikhnyer...then dtg ke mjlis kami..

*
*
*
sekarang ni pk nk ambik borang kwin n bgthu imam..then siapkan hantaran kwin...beli cenderahati tuk tetamu...semoga persiapan bjln ngn baik....ameen..

Friday, December 4, 2009

Majlis konvokesyen jQAF ambilan 2008



Salamualaik...subhanallah..lame benar aku xmenjengah blog ji..mgkin mase yg singkat atau mgkin jua aku yg xbersungguh nk melewatinyer,..sudah byk crite2 dah basi..huhu..tp ape yg aku nk share kali ji ialah tntg mjlis konvokesyen ku pada 25Nov yg lepas...yg berlangsng di Kompleks Perbadanan Putrajaya...

Alkisahnyer....pada jam 1.15 tghari ari Isnin, 23Nov yg lalu..aku bertolak dr Jb ke KL..drive sorg2 kat highway..bile dah masuk highway ni,bkn leh bwe slow2 mcm jln biase..terpakse gak bwe laju.huh..speed 140km/j...samapi kat kulai..stuck plak..dekat sejam gak.dah bazir mase kat situ..lori terbalik..xpe2..sabar jugak..mujur ade adik angkat kat belakang..dia follow aku..then,kul3.30pm jln ok..perjalanan yg amat baik..hhu..stop solat kat hentian R&R seremban....alhamdulillah,tepat kul 6.30 pm tibe di rumah along kat bangi..ape pn..mmg ku xsangka leh drive ke KL sorang2..

24Nov...Selasa..kul 8.45pg...bertolak menuju ke putrajaya ngn adik..seua yg dirancang kdg2 xmenjadi..pelan yg along bg dah tersasar..gara2 adik yg bg arahan ...nk lalu jln kg..tp terus msk jln bandar..pening gak bile dah masuk putrajaya ni...pusing2 mencarai Presnt 3...memakan mase gak la...bile dah jumpa,tmpt parking plak xjmpa...duk pusing2...bru jumpa...
Yg bestnyer,bile kaki ni melangkah ke dewan utk pendaftaran...terlalu ramaila kwn2 lame ketika di USIM dlu..mcm nk konvo USIM plak..cam xcaya leh jumpa kwn2..seronok sgt2..ade beberapa kawan ku yg xsempat nk bergambar..kami sibuk nk ambik jubah..nk daftar..nk ke dewan raptai..kalu ikutkan,sume org aku nk bergambar wat kenangan...hhhhu...xpela..ade jodoh jumpa lg..yg best dpt jumpa tunangku..hehehhe..mujur ade adik.xla segan sgt...after raptai,kami gi Alamanda...jln2 n mkn2....sempat plak t beli handbag n kasut hantaran...ehehehehhe...tq...balik umh along kul 4pm..coz kami gi hantar tunang ke tempat penginapannyer...

25Nov...Rabu..tibala hari penganugerahan diploma pendidikan...gi ngn ateh,ummi,adik n aiman..anak sedara ku..dia nk ikut.katanya nk ambik semangat dr cik de dia..hehheehh...nervous gak melangkah menuju ke dewan...yg surprisenyer...ramai kwn2 semaktab xthu yg aku dpt 2 anugerah...bkn nk riak..yela,kdg2 aku sendiri xcaya dpt anugerah terbaik keseluruhan n terbaik akademik...rezeki...best gak dpt tgk kwn2 maktab yg lain turut menerima anugerah yg same.after mjlis,kami semua bergambar kenangan..ngn kwn2 n family...tahniah wat semua...moga kite semua dpt jdi pendidik yg baik,berkaliber n berwawasan...keje elok2...

Tuesday, October 27, 2009

yeyeyyy...adik balik


wah..Dah nak habis bulan Oktober la..cepat sungguh mase berlalu..tanggal 21hb aritu..genapla sebulan aku bertunang.ahaks...:) bile menghitung hari ni...rase mcm lame je..tp bile wat xthu je...jap plak..huhu..itula mase...kdg2 kite xsedar ia berlalu dgn begitu saje..

Same la ngn ketiadaan adik di Malaysia..dia dah setahun sebulan menyambung pelajarannyer ke Mesir..tp,yg bestnyer...dgn mase yg berlalu tu..rupenyer kami akan bertemu kembali..pg tadi,tepat jam 7.30pg waktu Malaysia..dia depart balik Malaysia..tu yg wat aku sgt2 gembire..mana x nyer..dia la satu2 nyer adik aku..leh wat gurau,,leh wat gaduh,leh wat serius...n leh tlg menolong...so,since dia nk balik ni...cuti selama 4 bulan,so sempatla dia tlg aku membuat persiapan utk mjlis perkahwinanku n achik..ni yg wat aku makin terharu ni...huhuhuh

Tp,yg xbestnyer...bln depan baru aku leh jumpa dia...wawawawa...bulan ni xleh sbb aku xde cuti nk balik...bulan terakhir sekolah ni,full ngn program sek pd hjung mggu..so,mmg xleh balik...25Nov ni aku konvo...harap sgt dia leh dtg join mjlis penganugerahan aku nnti...sebab...konvo kali ni,aku telah dinobatkan mendapat Anugerah pencapaian Akademik n Anugerah pencapaian Keseluruhan Institut Perguruan Guru Malaysia,Kampus Temenggong Ibrahim,JB...sampai sekarang aku masih xcaya yg aku akan dpt sumer tu...mcm xlayak plak...ilmu xbyk mane lg...huhu..ape pun Syukur Alhamdulillah...sume impian tercapai...berkat doa Ummi...berkat kesungguhan aku juga...dan sokongan drpd sume pihak...terutama adik beradikku...thanx a lots...

Errmm...stat mggu depan,aku dah kene siapkan brg2 hantaran pertunangan achik...dia suh aku wat utk 2 pihak sekali...pihak kami n pihak pompuan..sbb,bakal tunang dia tgk kursus...xsempat wat...xpela...sbg adik,xsalah utk aku tlg kan...seronok rasenye bile dgr achik pun nk nikah..so,xdela aku gi langkah bendul dia plak...hiihihihih...tahniah achik....moga ni jodoh achik setelah seberapa ramai makwe yg achik ade...mgkin dia la wanita yg akan menjadi suri hidupmu kelak...hhehehehehe....

Tuesday, October 13, 2009

rindunyer...

salamualaik....ya Allah..lame benar aku xmenjengah blog ni..bkn ape,xsempat nk mencoretkan setiap memori yg terindah,terluka,terkecewa dan sebagainye...mase xmengizinkan..tp mlm ni aku cube utk meringankan jariku menaip entry baru ni..
Memang dah lame sgt dah xberkongsi citer...ntah ape yg terjadi pun hampir terlupe...yg pasti,the latest news ialah hari sukan sek..akan diadakan pada esok n luse...Rabu n Khamis...ptg tdi punyerla bersemangat aku melatih murid2 yg terpilih..utk pertandingan esok..aku pasukan rumah MERAH..nampaknyer...peserta larian umah merah mmg power...seronok tgk mereka berlari dgn lajunyer....hihii..
Last weekend aritu..mmg penuh ngn undangan ke majlis Marhaban n Open House...cikgu2 sek aku jemput..sampaikan terpakse cancel plan nk gi beraya umah along,...yela,jeles coz sume gi umah along..kecuali Ummi..coz nk jg jiran kami yg tenat..tp kini dia (pok cik sohok) dah kembali ke rahmatullah pg Sabtu lepas...al-Fatihah.....
erm...open house tu ade umah yg aku pegi,...dan ade yg xpegi...perut kenyang,terpaksela berehat di rumah je..diet..hhihihi..Pg Ahad lepas...main bowling kat Plaza Angsana...perlawanan ngn cikgu2 antara umah sukan..aku biase2 je..xla terer sgt pun..huhu..masuk longkang pun ade...well...normal la tu..bkn pemain negara pun..setahun bape kali je main ni...tak expert la...
pah balik dr main bowling..ptg tu Teacher Siti Zubaidah...ex-tcher kesayangan aku mase sek menengah dulu dtg JB..dia duk kat Air Hitam..singgah jumpa aku...best coz dah bape bulan xjumpa...
Ermm,....mggu lepas aku dpt panggilan dr lecturer maktab aku..dia mintak aku fax kan biodata diri..katanye nk masukkan dlm buku konvo bln 11 ni...dia bgthu aku akan dpt 2 anugerah...terkejut gak..cam xcaya...lupe nk tanya anugerah ape...mmg impian nk dpt anugerah cemerlang tercapai...beranagn nk ade nama n gamabr dlm buku konvo tercapai....then,ape lg..pah tu,terus call ummi bgthu hal gembira ni..Ummi hepy sgt2...pahtu, msj kat Atheh n Angah..kat Along segan plak..biarla...nnti konvo kalu dia dtg,dia thula sendiri...Tunang aku lg la suke...hihihihi
tp,yg paling hepy ialah,adik kesayangan ku akan pulang 27hb ni...so,time konvo dia pun akan ade same....dia balik pun sbb nk join hari pernikahanku awal thn depan...lgpun Achik pun nk nikah gak..so,alang2 dua org kawin,better dia balik...lagi meriah...huhuhu..nk citer yg lain mmg pjg..so,nk stop takat ni je dulu..see until then....

Thursday, September 24, 2009

Majlis Pertunanganku..Raya ke2..21 Sept 2009

alhamdulillah...segala yang dirancang berjalan dengan baik dan lancar...kate org...kalu dah jodoh x kemana...begitula kisah hidup kami...walaupun dipisahkan mcmne sekalipun...selaman mana sekali pun...kalu dah jodoh,sampai jugak..bertemu jugak..huhu..
Aku selamat menjadi tunangan orang pasa 2 Syawal yg lepas...21 September 2009..Isnin..jam 12tghari...terima kasih x terhingga wat ummi,angah,a.ngah,atheh,k.theh n achik yg byk membantu sepanjang mjlis ni berlangsung...terharu rasenyer atas bantuan n sokongan mereka..mereka pun dah dapat menerima Fitri..sebagai pasangan ku kelak..syukur al-hamdulillah..tp,sedih gak,along n adik xdapat join mjlis ni...along xdapat balik coz k.long baru pah bersalin...beraya di KL la...adik plak masih di mesir...xpela...ni gambar k.ha tonytonkan wat adik di sana...kalu nk tgk byk2...balikla umah..heheheheheh...ni je sempat k.ha upload...mjlis ni simple je...tp penuh ngn keberkatan hendaknyer...ameen
bersalaman ngn bakal mertua ni dik..hehhehe

ngn achik,adib,angah,k.ha(aku),jihah,ummi,k.theh and wafa'



ngn family masing2..fitri kat sebelah kiri tu...


alhamdulillah....wat tatapan adikku di mesir..

hantaran dariku..


menunggu saat disarungkan cincin...kalu adik ade,,dia duk kat sebelah ku


huhu...

hehehhe...

Wednesday, September 16, 2009

berbuke di Restoran ..mkn Free lg..

Ptg kelmarin..time nk gi bazar kat depan masjid ngn k.noorul..tibe2..k.noorul bgthu yg ade restoran free wat berbuka pose free..mkn besar..so,aku pae lg...terus bersetuju..lgpun dekat je..so,kami pun patah balik ke rumah..ambik kunci kete..menuju ke restoran kat ngn taman Ungku Mohsin..Ya Allah...punyela byk menu mkanan yg diorg serve utk kitorg...mkn free..wat amal di bulan pose..Alhamdulillah...kenyang...inila rezeki namanyer..xdpt mkn yg dekat umah pun xpela..xde org nk bg mkn yg dimasak..huhuhu...

Balang Kuih Raya..

yang ni dlm proses membuat n menghias..

Hehehe...sometimes..i can't believe that i could do this..thn ni ntah nape aku tibe2 jadi kreatif..dah lama xde brg2 handmade ni..so,this year..aku try wat balang kuih raya..bekas buh sekuk la ...huhu..yela..xkan kite je yg nk raya..bekas kuih pun gak nampak cantik di hari raya...so,setakat ni..aku dah siapkan 4 jenis ..untuk umah 6 biji..angah punye 6 biji...K.Nor (GPI aku) 6 biji..n K.Fairuz(GPK Petang aku) 6 biji...diorg upah suh aku buat...rupenye mudah je benda alah ni..modal xbesar..tapi kalu nk cantik..kenela kuarkan budget byk sikit..tp,aku dah cukup berpuas hati ngn hasil tgn aku ni...mesti ummi suke...50% siap...

kaler gold ni yg ummi....

lawa x?...yg Angah..

yg ni plak kami punyer..ummi n angah..lawa kan..siap ade bakul lg

yg ni yg GPK petang..aku buat kan tuk dia..biru turqoise

Saturday, September 5, 2009

Jalan-jalan ke Plaza Angsana

5 Sept 2009-Sabtu...

SALAMUALAIK....kul 10.20 pagi tadi aku ngan K.Ina(Suna)...gi Plaza Angsana..dekat sgt ngn umah aku...xsampai 5min pun..bukan saje2 nk gi pun..tp niat nk gi beli Glue Gun nk siapkan bekas kuih raya..Mase kami sampai,lengang lg tempat parking.parking kat bawah..senang skit..then,masuk je dlm bangunan tu,kami pun jalan2...K.Ina cari Kerongsang nk wat nikah n sanding raya ni..aku terbeli gelang kristal..hihihi...sebab cantik..
Then,gi kedai tempat jual aksesori pengantin,beli glue gun...dah beli,aku pun tergerak hati la nk beli handbag...50% less..so,dah jumpa yg berkenan,belila...padahal,seingat aku la,harga ni mmg less sentiase..cume time nk dekat2 raya ni je gatal tgn nk beli baru..maklumla,beg lame dah xbaru...huuuhuuhhhuuh...time jln2,tibe2 je org makin ramai..dahla sesak ngn baju2 raya..sampai terlingdung kedai2 kecik..time weekend camni biasenye org Singapura la dtg shopping..murah dr tempat mereka....si Bapa2 mendukung anak2nyer..si Ibu2 mencari n memilih2 pakaian n kasut raya..cian si bapa2...hihi..dahla pose..
Sebelum balik,kami singgah kaunter Pembayaran Zakat Fitrah...laksanakan tanggungjawab sbg umah islam..kadar bayaran zakat kat JB ni RM7.50..Al-Hamdulillah,selamat...nk delay2...takut terlupa bayar plak..dahla thn lepas Atheh yg tlg bayarkan..sbb terlupe..tp thn ni aku kena bayar sendiri..lgpun dah keje kan..dulu kecik2 xkeje..arwah abah yg bayarkan..kini tidak lg...
Kul 12.45 tengahari,kami bergerak untuk balik...time sampai kat parking,punyerla terkejut..penuh kawasan parking yg seluas 2 padang bola..penuh ngn ape lg kalu x ngn kete...sampai parking tepi jalan...Dasyat tul manusia ni..suke kuarkan 'duit' xkira event ape sekali pun..Pusat membeli belah plak,time musim perayaan ni la nk wat sale..membutakan mata org ramai...termasuklah aku...hehehehehhehe...
6 Sept 2009-Ahad...

Hehehehhe...arini aku gi Plaza Angsana lg...mula nye nk temankan k.Ina n tunang dia..cari kain pasang wat hantaran..tp,aku terbeli juga barang aku...mase sampai tu,Ya Allah...terkejut tgk kete2 yg memenuhi parking kete..kat atas dah fulled..kat bawah pun dah..polis RELA xbg masuk..so,terpaksala kami kene parking kat lot parking luar...lupa plak nk snap pic kete yg byk...jln jem...

Mujurla kat dlm xla jem sgt..bolehla jalan lg cari barang...aku kebetulan nk cari brg2 nk wat bekas kuih raya utk Angah...Angah suh aku wat utk umah dia jugak...jeles aku wat tuk Ummi...then,kami gi kedai Jam..kedai jam yg aku beli jam thn lepas...K.ina nk bali tuk tunang dia wat hantaran...aku plak,sambil2 tu survey kan jam tgn utk seseorang..utk wat 'tanda'..dia xnak cincin kan..Ummi suh beli jam..so,survey punyer survey..so,terjumpala yg berkenan...jenama ALBA...cantik n seswai ngn dia kot...nak xnak...aku beli terus je..mls dah nk gi mggu depan..harga pun ok..dpt less..mula tu beli utk dia je..tp,jam ni sepasang...xkan nk beli yg laki je...cian plak kat satu lg..sorang2 dlm display board..hihii..so,aku pun wat keputusan belikan tuk aku jugak..leh pakai same2...huhuhuhu..maka,sama la jam kami nnti...huhuhuhuhu...

Then..dah siap beli jam.carikan baju melayu plak..dia kirim..katanyer kat sane mahal..so,aku belikan terus...esok pos laju je...nasibla leh compromise harga tadi..dapatla RM115..kain pun elok..i'allah,dia sukela ngn pilihan warna ni..nasibla xcerewet ngn warna...so,sume barang aku dah beli...tinggal k.ina je lum..lum jumpa kain pasang yg cantik...Nak xnak,kami pun menuju ke JAKEL...nasibla jumpa....aku juga yg kene pilih..hihhihi...well...semalam ngn arini mmg aku betul2 berbelanja..tp bkn utk pembaziranla..utk kegunaan jugak..setahun sekali...next week,nk gi jusco plak..Angah suh belikan baju tuk anak2 dia..mahal katenya kat Kelantan...huhu..shopping lg la mggu depan...huhu..

Tuesday, September 1, 2009

Kagum?..Hebat?..Mantap?..atau Penat?...atau TerPaksa dah..

Entry kali ni,aku dah pun berada di JB...Alhamdulillah...selamat tibe kul 5.30ptg.bertolak dr Kelantan kul 7.30 pg..perjalanan memakan masa 10jam lamanyer..mcm biasela..tp kali ni sedikit 'luar biase'..ape yg luar biasenyer tu?...........haaaa..utk pengetahuan semua,kali ni,balik ke JB aku terpakse drive sorang2..dah xleh nk gilir2 drive..2nd driver xde..kwn aku yg tumpang aku,xbleh drive..yg leh drive sume dah balik ke Johor awal..so,nak xnak...mmg aku kene drive tanpa gilir2..

Nak mujur lg,aku jadi xpenat coz follow 2buah kete Myvi...kete K.ina n K.nik..member maktab aku dulu...diorg pun driving xgilir cam aku gak..so,kalu nk penat pun,penat same2la...kami drive non-stop..kalu stop pun,time nk isi minyak n solat jamak..xde la rase nk stop tido2 ke dulu..xderrrrrrrr....

Ni cite suspen sket nk share..hampir 2kali aku terbabas..gara2 sgt ngntuk..xsedar kete dah mkn jln kanan..syukurla xde kete kat sebelah tu..kalu tak.....mmg nahas..NAUZUBILLAH...ni la punca xgilir2 n xberhenti rest jap..huhuhu..bulan mulia ni,Allah pelihara lg aku n kwn2..syukur sgt2..anak dara yg mmg hebat...mantap...yg driver2 ni sumer 'setinggi' aku je ketinggiannyer..bkn tggi sgt pun..so,kire hebatla kami..Al-Hamdulillah..ini la anugerah...kecik2 jgn disangka2 xleh drive jauh2...huhuhu..erm..ni Ummi xtahu..kalu Ummi tahu..mmg kene lecture la aku..hihihi...nway,moga selamatla sentiasa..Ummi suh amalkan doa.

'summum bukmum 'umyum fahum la ya'qilun..summum bukmum 'umyum fahum la ya'lamun..summum bukmum 'umyum fahum la yubsirun..summum bukmum 'umyum fahum la yatakallamun..'

p/s: Nak seribu daya,xnak seribu dalihla...nk xnak..mmg kene drive nk balik JB..kalu x,xkeje la aku...heheheheheh

Friday, August 28, 2009

Mereka sudah pulang..kami sunyi..

Jam 10.30 pg tdi,Angah n her family have been return to their home..so,sunyila kami arini..dah xde gelak tawa Najihah..Wafa' n tangisan manja Adib...mmg terase sgt sunyi arini..ummi tido je pah diorg balik...aku basuh baju...1st time gune washing machine baru..beli semalam..12.5 kg..........bukan ape,senang kalu ramai2 balik time cuti n raya..nk basuh pun xyah ambik turn byk kali...sekali cuci je dah siap...

Erm..since kami berdua je kat umah,ummi suh aku goreng nasi je..mkn simple2.achik sampai mlm ni dr Johor.....So,nk masak beria pun,bkn ade yg nk mkn..just aku ngn ummi..Plus..kami penat gak..ptg tdi pah solat Zohor,aku tlg ummi potong kain langsir baru nk wat raya ni...yg aku beli tahun lepas lg..xberjahit2..ni baru nk jahit..harap sempatla siap..huhuhu...ni sempat aku snap gambar Angah n anak2 kesayangan nyer...

'TANDA" dah ade...huhu

Bismillahirrahmanirrahim....arini dah masuk hari ke7 kite berpuase...maknanye dah seminggu la..lg 3mggu la nk raya..tp kalu pejam celik..jap je tu..yesterday,i went to Ketereh to buy something "special" with my ummi...nak thu ape?huhuhu...cincin tanda..i had to buy it myself becoz he dunno what kind of ring that i want..n saiz bape..he just give me some money a few months ago n i was bougth it...huhuhu...just simple but really nice to wear..cute n to me..it's so beautiful...hihihi...

Tp bile nye nk kene pakai?ermmmmmmmmmmm.....*dah pakai time try kelmarin...cume yg formal nye lum lg la..hihih...bukan nk nunjuk2...just nk share rase kegembiraan ni..since my family pun dah 100% agree ngn pilihan ku...wawawa...so,leh la publish hal ni skit2...our plan is..he want to come to see my family during hari raya ni..then,after mkn2..discuss..n so on...leh la sarung cincin..heheheeh...i'allah...ni sumer planning..just wait n see la..tgk keadaan..lgpun xdela jauh sgt Kuala Lipis ngn Kok lanas..huhu..k,la..till then..see u laterrr...nk berbuka pose dulu...daaaa

Wednesday, August 26, 2009

Sudut Taman Mini...

Nak dijadikan crite,ntah nape aku tibe2 rase tersangatla rajin nk ngemas depan umah..dah bertahun mcm tu la gayanyer...xberubah..so,memandangkan raya dah nk dekat.."org istumewa" pun nk dtg...so,aku pun bertekad nk kemas n adjust permandangan.. pada ruang hadapan rumah...menyemak je ngn kotak2..tong hitam..besi2 yg tak terpakai n mcm2 lg...sakit maat ni kalu dibiarkan bertahun lamanyer..biarla wat keje bulan pose...xrase penat sgt pun...yg penting.."nak seribu daya...xnak seribu dalih"...tul tak? Aku start keje kul 11.30 pg tdi..mulanye,kul 10 lg nk start..tp delay jap..ummi nk tgk drama dia.so,xleh wat keje sorg..xsyok..*padahal ummi byk tgk je..tlg bg arahan n support..hehehhehe..kata ummi,hanya aku je leh harap..yg byk idea..huhu.. Jam menunjukkan kul 11..baru nk kuar umah mula keje,kaki ni gatal plak nk masuk umah balik..kononnyer,program masak Siti Nurhaliza start..nak tak nak,terpaksela delay lg..dah habis barula kuar cepat2...kalu x,konfem xsiap...punyela semangat mengangkat tong hitam ngn achik..then yg lain aku kemas..buang ape yg xpenting dah..ummi suh sambung esok plak,takut xlarat...tp aku xnak...nak gak settlekan sampai habis...Al-hamdulillah...finally..it's done...my plan was worked...huhu..ni la dia...taman mini aku..simple tp cantik...ta daaaaaaaaaaaaaaa....tp gambar yg sebelum diubahsuai lupe nk snap..huhuhu

ta daaaa...

director (uumi) and her supportive assistant. (wafa')

Tuesday, August 25, 2009

Inila Permata Hati Angah n Abe Ngah yg ke3...Mohammad Adib




Kali ni..entry baru just wat tatapan Atheh n Adik yg xtgk lg baby Angah yg selamat dilahirkan pada 17 Julai lepas....diberi nama Mohammad Adib...comel..mata sepek..cerah...sebijik mcm Along dia..Nur Najihah...ni anak sedara aku yg ke 11..selepas baby Atheh,Asma'....thn ni je dah 2 org anak buah baru aku dpt...yg coming soon ade lg...bln 9 ni K.Long akan delivered..hihiihi..

Monday, August 24, 2009

Salam Ramadhan Kareem..

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan...alhamdulillah...aku bersyukur ke hadrat Ilaihi kerana masih berkesempatan menunaikan ibadah puase thn ni..SELAMAT BERPUASE BUAT SEMUA yg melewati blog ni...Thn ni sgt2 teruja coz dpt pulang berpuase n berbuka di awal mggu Ramadhan bersama Ummi tersayang...kebetulan Awal ramadhan ni Cuti Sekolah seminggu...arini masuk hari yg ke 3 aku berpuase dirumah...3 Ramadhan..
Balik Kok Lanas ni ngn kwn2 n sepupu aku..k.Ida..time sahur kami depart ke Kelantan..dlm kul 5pg...kul 3pm sampai...aku gilir drive ngn k.Rosiha..dia ni kwn cikgu sek aku...so,xla terbeban drive sorg2...sampai je umah,perasaan ni best sgt..maklumla..almost 6months i was'nt come home..sbb xde cuti..Arini Ummi wat Bubur Lambuk...mknan kegemaran kami sekeluarga..tp...adik..along..atheh xdpt joinla..diorg sume duk jauh..wawawawawa..zpe..nnti ummi wat lg time u all balik nk raya ni..hhehehehhe..erm..byk nk cite..tp penatla..lain kali plak upload entry baru...wassalam..

Wednesday, August 12, 2009

Selamat Pengantin Baru Fashya...


Ni cite mggu lepas punyer..ari Sabtu aku kene gi Gelang Patah..tgk budak2 perkhemahan..kat Nakhoda Training Centre..Che Manan,Gelang Patah...gi pg balik pah zohor..mls nk stay lame2..cuace panas..hihihi..ok,cite ni stop dulu..nk tulis cite lain plak...

erm..tanggal 8 Ogos..mlm before nk gi mjlis kahwin Fashya ni..(member baik aku..very close fren since primary school lg...jadi pengawas same2)..nk jadikan cite..Zamzurina,kwn aku gak..pengawas gak mase darjah 6,dia xdpt dtg jb..dia duk Gombak..dia ade hal..so,mula la pk nk gi kenduri ngn sape..kat Segamat plak tu..bkn dekat..jauh..dahla xpernah drive ke sane2..tumpang org pernahla..jln Johor ni xla terer sgt..tp setakat ni xsesat lg la..Batu Pahat dah sampai..Simpang Renggam dah..Mersing xyah ckp la..laluan aku balik Kok Lanas tu..heheeh..Cume Muar n Segamat ni je yg aku xbape nk expert lg..Kota Tinggi dah..dekat je ngn JB.. So,dah habis pk...aku pun call fashya..

tanya dia "ada x kwn tempat keje Sya yg nk gi kenduri? Fiza nk joinla..konvoi.."..

then,Fashya pun jwb,"ade..nnti Sya bg num phone dia"...

selang bape saat,mesej diterime..dptla num h.mate dia..K.Tini..aku terus call tanya..nk depart kul bape..jumpa katner..nk gi jugak..coz Fashya ni kwn aku..ralat kalu xgi nnti..lgpun ari Ahad xgi mane,nnti boring plak.....
9 Ogos...pg..kul 9.45 aku bertolak menuju ke Skudai..jumpa ngn diorg kat Petronas Tol Skudai..aku sampai awal..bkn ape,nk konvoi ngn org ni,kite kenela sampai awal..takut org menunggu,xsedap plak...Aritu 4 buah kete konvoi..aku drive sendiri..ingatkan xde sape nk tumpang aku..mujur sirg kakak ni...nama dia kak Mala..dia temankan aku drive..ade gak teman berbual..xla boring lalu highway..

erm....kul 10.45pg bertolakla kami ke segamat.drive punyer drive...jam pun dah menunjukkan kul 1.20tghari, maka sampaila kami kat Spang Loi..umah pengantin..ape lg..terus bg hadiah then jumpa pengantin...mkn2...bergambar...kul 3 ptg balik...


haa...yg part paling kelakar..takut pun ade..geram pun ade..ralat lg la ade...ermm..time balik,,k.Mala tumpang aku lg...dia baik..tlg bayrkan tol..thanx k.mala..then,sampai R&R Machap,aku turunkan dia..dia nk solat ngn kwn2 dia...aku cuti..hihihi...dah turunkan dia...aku balik la sorang..drive punyerla laju..dekat 140km/j jugak...kdg2 slow..takut gak kalu xleh kawal stering... dlm perjalanan balik...angah call...then kwn aku call..dah nk sampai tol...pah bayar..Angah call lg..aku layan la..sampai terlepas masuk ke Skudai..terus je..tup2 jumpa tol lg..ke JB..mula hati ni berdebar2..xpernah lalu jln ni..mmg aku silap jln..xmasuk menghala ke skudai awal2 tdi..ni Angah la punya pasal..dah xleh concentrate drive tgk signboard...huhuuh..aku drive jela sampai bandar JB..minyak dh nk habis...nampak Petronas terus stop ...isi minyak RM15 je..aku ni dah xpakai Petronas...xjimat..biase gune Shell je..jimat Km...dah sesat camni,aku malukan diri tanya abg kaunter tu,..mcmne nk balik ke Bandar Baru Uda..xnak masuk bandar..takut lambat sampai...

Alhamdulillah..mujurla dia thu..fuh.....akhirnye sampaila aku kat umah...yg sepatutnye 2jam setengah smapai,jadi 3 jam...dasyat tul perjalanan aku ni..next time konfem xnak drive sorg2 dah...huhuhu...tehn,xnak dah isi minyak Petronas...rugi...xjimat lgsung...


*the moral of value...jgn jln sorg2..nnti sesat...and jgn isi petronas..isi lah shell...mmg berbaloi...hhihihihi...Utk Fashya..my beloned fren..SELAMAT PENGANTIN BARU..moga bahagia ke akhir hayat...aku pun jadi xsabar nk kawin..hehehehheheheheheheheh

Monday, August 10, 2009

Makin Teruk gamaknya...


Arini...most of the teachers hampir xpercaye..ramai murid xdtg sekolah..absent..almost 120 pupils..dasyat tul angka ni..semua demam..yg dtg sek ni ntah2 dah berjangkit demamnyer..ade beberapa pupils yg dah 2 weeks xattend sekolah..teruk agaknye demam tu..or doktor suh kuarantin kat umah je..sume ni pasal H1N1..kalu dah camni gayanye...bahayala..bkn main2 lg..budak2 pun dah ramai pakai mask..kalu ikutkan..cikgu2 pun patut pakai mask..xnak bg jangkit..suasana sek ni..biasela.sering terdedah ngn udara yg kurang sihat..
Bimbang gak skrg..GB n GPK lgla risau..murid akan miss byk silibus jika keadaan ini berterusan..Budak Tahun 6 lg la..next month dah nk final exam..UPSR..mmg tul2 bahaya..kene byk berjaga2 la agar xmerebak..besides..sek keb sri kenanga dah pun kehilangan sorg murid Tahun 6..laki..becoz of this virus..innalillah...dah la tu..sekolah ni berjiran je ngn sekolah aku..atas bukit belakang..huhhuhuu...
2 minggu lagi nk pose..ntah mcmnerla keadaannyer..bazar ramadhan mesti x bape nk meriah..makanan terdedah ngn org ramai n udara..konfem xramai yg nk kuar beli...skrg ni,pasar mlm pun aku xberani nk gi..dah 2 mggu aku xsinggah pasar mlm...takutttttt....huhuhu...ermm..pape pun..kene doala..agar semua yg xdiingini xjadi..ameen....

Thursday, August 6, 2009

Berkursus...bestla jugak...


Salamualaik...almost 1 week xupdate blog ni...bz ngn tugas...On 2nd-4th August ago...aku kene attend kursus..Kursus Khas Guru Pendidikan Islam for DC41 only..dah dpt surat n order from KPM...so,nak xnak kenela gi...jauh plak tu...at Hotel Seri Malaysia Mersing...2 hours of the journey..when i saw the list of name yg kene attend kursus ni..aku terus call k.Fidah n farhana...ajak join naik satu kete..leh jimat n wat teman..Alhamdulillah diorg nk...selamat aku..xla takut nk drive sorang...Razi pun join..he was alone..nobody want to go with him...sume dah cukup la konon...so,his was so lucky coz my car still has one more space...one seat...but dia terpakse duk depanla...aku drive..k.fidah n ana duk belakang....at the same time..zati n k.fizah nk follow dr belakang kete aku..ala2 konvoila..
Maka, tepat jam 11.45 pg..after ambik diorg kat umh masing2...kami pun depart la...bermula la perjalanan kami...on our way...x drop by mane2 pun..nk sampai cepat..drive punya drive sambil bebual2...jam 1.40 tgahri tibela kami kat perkarangan tempat yg bernama Hotel Seri Malaysia ni....ooo..kat sini rupenye..tenkiu buat k.noorul..my beloved h.mate.dia la yg bg plan jln ke hotel ni..xla susah2 nk cari..so easy la..huhuhu.
Nak dipendekkan cite..kursus selama 3 hari ni mmg best..duk sebilik ngn ana..mkn2 best.2nd nite, pihak KPM yg anjur kursus ni wat BBQ kat depan dewan mkn..so nice la..heheheh...byk la pengalaman n ilmu yg leh diambik mase kursus ni..and the new thing yg aku dpt ialah kwn baru..tup2 dpt jalin silaturrahim...ukhwah fil lah la kate org...time kat maktab kami xkwn pun...after jumpa kat mersing ni..dah kwn...tenkiu la coz sudi kwn ngn sy...hihihihi...
here...aku masukkan a few of the pictures yg sempat aku snap mase di sana..just buat tatapan for those who visit my blog...huhuhu


Saturday, August 1, 2009

Berjalan- di Taman Bunga Istana JB....

Assalamualaikum....erm.....dah lame xbuh entri baru dlm blog ni...hampir 2mggu kot...busy ngn sekolah...mggu lepas baru habis ujian bulanan murid2..pg keje kat ofis..ptg ngajar..huhuhu..mlm dah penat.xsempat dah nk ngadap laptop...
Ptg tdi...pah solat zohor...aku ngn k.noorul gi kenduri kahwin Laila...kwn mase kat USIM dulu...alang2 dah dekat..aku pun gi jela..dah org ajak..tp xsempat bergambar..susah coiz dia wat kat dewan...mcm xbest nk bergambar...xpela,yg penting aku hadirkan diri gak kan...memenuhi jemputan....
Then, after balik umah.....solat Asar...terus bersiap nk kuar jln2..ambik angin..nk hilang kan stress..K.Noorul plan nk bwe gi Taman Bunga Istana a.k.a Taman Jepun...Mama pun join sama..sesampai je di sana...alangkah terpegunnya aku..dah lama tak dtg jln2 kat tempat yg bernama taman ni...sejuk je hati tgk keindahan alam ciptaan manusia yg Allah anugerahkan...*wah2...ayat novel ek?hihihi...
Ingatkan biase2 je tempatnya...rupa nya cantik..ramai org dtg..erm..kenapa ia di kenalai sebagai Taman Jepun..kata mama sebab dulu ade sebuah rumah Jepun n ramai org jepun dtg berkunjung....mcm tu ceritanya kot...heheeh...Tp,yg pasti mmg cantik...kebetulan ramai pasangan pengantin yg dtg bergambar kat sini ptg tdi...cantik2...jeles aku tgk...nnti nk bergambar kat sini gak la..hehhehe...berangan je lebih..................Ptg tdi sempat gak kami snap picture kat tempat2 yg menarik...byk lg yg cantik n menarik..tp mama penat nk jln....mama ni h.mate kami gak...dia jrg dtg kat umah kami...kdg2 je dia dtg....

Friday, July 24, 2009

Rindu kat ummi....nak Balikkkkk

Wawa...xthu kenapa mggu ni rase rindu sgt2 nak balik umah...dah dekat 5bln xbalik umah...uhuk3x....nk balik time weekdays xbest..mase singkat sgt nk manja2 ngn ummi..ni la nasib seorng perantau.dahla Jb ngn Kok Lanas jauh...kalu naik bas mkn mase 12jam..kalu naik kete...drive sendiri mkn mse 9 ke 10 jam je..tp tula...duit mnyk plak..kalu ade kwn2 nk tumpang balik leh gak share2...xdpt balik...telefon la jadi tmpt pengubat rindu...

Sekarang ni,dahla Angah bru delivered baby boy...lg la rase nk lompat2 nak balik...nk tgk anak buah baru...baby Atheh pun xsempat lg tgk yg lahir bln Mei lepas...sory Atheh,xsempat gak nk turun Klang...tambah2 lg...bln ni dah stat xdpt elaun..tggu gaji masuk..ntah bile dpt...so,kene berjimatla...

Adik plak...sory coz i xdpt nk topupkan u bln2 mcm selalu...kdg2 terlupe..kdg2 duit xde dlm purse..huhuhu...sabarla...jgn merungut plak..i bkn sengaja..harap u fhm..i tgh usahakan nk cepat dpt duit ni..wait n see je camner...ade rzeki adela...i'Allah...Plus...tq for calling me yesterday...rindu sgt2 kat u..mcm dekat plak...tp jauh..huhuhu...

Tp yg paling geram nk jumpa adalah NAJIHAH...atau Along...anak buah yg mmg syg gile kat dia..."Along..mama rindu kat Along..."...geram nk tgk camner perasaan Along bile mama ambik pegang n dukung baby baru nnti...mesti Along xbg pegang lame2 kan...ehheehheh...Wafa' plak mesti dah makin cute...suke je bile dia dah pandai ckp skrg..Hajar makin comel adik cite dlm phone...see via webcam..Muazz xthula..mgkin dah pandai xpakai pampers...

erm...anak2 Along kat Bangi....lg la...sejak raye haji thn lepas last jumpa...Fina dah besar agaknyer...aku ni dah mcm ala2 duk keje kat overseas plak...dekat setengah tahun xbalik..org lain balik gak...tp yg pasti,i'Allah...Bulan Ogos ni aku balik...cuti sekolah selama seminggu...kebetulan awal Ramadhan..konfem dpt mkn bubur lambuk yg ummi wat ni...heheehehe...syoknyer...

Achik...abg aku sorang ni dah mula merajuk ngn aku...sejak pinjam duit dia wat bisnes jual kerongsang...dia selalu tanya..."ha,bisnes camner..jln x?"...aku jwb jln je...untung...tp sejak kursus,stop jap...so,dia mcm desak n cabar aku..ape lg...kononnyer bengang la...so,aku ni kdg2 ckp xpk dulu..cepat melenting..aku kate... 'dah habis jual n balik modal...ha bg sume kat achik..xdpt share untung pun xpe '..huhuhuhu...dia tu,dahla cepat kecik ati...achik ni mmg mcm ni..cepat terase..dia kan xla study tggi cam kitorg...hanya diploma je..tu yg dia mcm hati lembut sikit...tp..walau ape pun dia...dia tetap abg aku yg paling aku sayang...sebab dia duk umah..keje kat ngn umah...dpt jaga ummi...sorry achik...wat achik kecik ati...huhuhu...nnti ha belanja mkn...tgguuuuuu...
erm....anyway....Minta maaf la ummi..dik ha dah lama xbalik jenguk ummi...mase xmengizinkan...cuti tgh thn aritu xdpt balik...coz kursus n exam..kene tggu bln depanla...dik ha jadi rindu kat ummi sebab sejak akhir2 ni mcm2 masalah dtg...mls nk pk...pah satu..satu masalah dtg...tp,dik ha leh handle lg...ummi jgn risau..dik ha duk jauh..kalu ummi thu pasal masalah ni mesti makin risau..so better diamkan diri je..hanya adik je tmpt ngadu domba ni...at least dah cite n luah...lega sket...tq adik...u la tmpat yg leh share masalah....luv u so much...miss u a lots................

huhuhu...pjgla plak luahan hati ni...hihihi... tp ape yg penting...rase release dah..jap lg nk call ummi...tanya kbr lg...huhuhu...arghhhhhhhhhh...nak balikkkkkkkkkkkkk....ape aku nk wat ni....blur dahhhhhhhhhhhhhhhhhh...bosannnnnnnn....wawawa